In this study, hydrogels with fast swelling and high absorbent properties were prepared using biopolymers approved as a food additive and their swelling properties were characterized. To improve the swelling properties of conventional hydrogels, we formed gas bubbles using a foaming agent in the process of preparing hydrogels and characterized in terms of equilibrium swelling ratio, swelling kinetics and cytotoxicity. In particular, alginate hydrogels observed by a digital microscope have an open-pore channels structure with the sizes of hundreds micrometers. Also, the cell viability of all hydrogels were found to be much higher than that of poly(acrylic acid).
본 연구에서는 식품첨가물로 승인되어 있는 생물고분자 물질을 이용하여 신속팽윤성과 고흡수성을 갖는 하이드로젤을 제조하고 팽윤특성을 분석하였다. 하이드로젤을 제조하는 과정에서 기포발생제를 이용하여 기공을 형성시켜 기존 하이드로젤의 팽윤성 향상을 시도하였고 각 하이드로젤의 평형 팽윤도, 팽윤속도 및 세포독성을 비교하였다. Alginate hydrogel에서는 digital microscope 관찰을 통해 수백 μm 크기의 열린 채널로 다공성 구조를 관찰하였으며 제조된 모든 하이드로젤들은 poly(acrylic acid)에 비해 높은 세포생존율을 보였다.
Keywords: fast swelling; high absorbent; biopolymer; low cytotoxicity.