The effect of viscosity and ethylene content of polypropylene (PP) block copolymer on morphology, rheology, and mechanical properties of PP/ethylene-propylene rubber (EPR) blends was studied. Melt blends were prepared in a twin-screw extruder varing EPR content up to 40 wt%. Scanning electron micrographs (SEM) of blends showed that the particle size was decreased with increasing the viscosity of PP The state of EPR dispersion in matrix PP having 12% ethylene was better than that having 6% ethylene. Melt index(MI), tensile strength, flexural modulus and heat distortion temperature were decreased with rubber content, however, elongation at break and impact strength at room temperature were drastically increased at 10∼20 wt% rubber addition. Complex viscosities of PP/EPR blends increased monotonically with EPR content. Cole-Cole plot showed a deviation from the semicircle in 70/30 and 60/40 blends.
폴리프로필렌 (PP)/에틸렌-프로필렌 고무 블렌드에서 형태학적, 유변학적, 기계적 물성에 미치는 PP블록공중합체의 점도 및 에틸렌함량 효과에 관하여 연구하였다. 고무함량을 40wt%까지 변화시키면서 이축압출기를 사용하여 용융블렌딩을 행하였다. 주사전자현미경 사진에서 입자크기는 PP의 점도가 증가할수록 감소하는 것을 관찰하였다. 에틸렌 함량이 12%인 PP를 매트릭스로 사용하면 6%인 PP를 사용하는 것보다 EPR의 분산상태가 좋았다. 융옹지수, 인장강도, 굴곡탄성율 및 열변형온도는 고무함량에 따라 감소하였으며, 신율 및 충격강도는 고무함량 10∼20wt% 범위에서 급격히 증가하였다. 복합점도는 고무함량에 따라 단조증가하였다. Cole-Cole plot에서 70/30 및 60/40 블렌드는 반원형태로부터 벗어남을 관찰하였다.
Keywords: polypropylene block copolymer; ethylene-propylene rubber; morphology; rheology