Free toluene diisocyanate (TDI) contents of the prepolymers based on polytetramethylene ether glycol (PTMEG) and TDI were reduced employing thin film evaporator. Characteristics of the prepolymers and polyurethane (PU) elastomers depending on free TDI contents were investigated. It was found that decreasing free TDI content of the prepolymers, viscosities of the prepolymers increased and gel time was delayed. Property changes of polyurethane elastomers depending on free TDI content were attributed to change of hard segment contents of polyurethane elastomers. Molecular weight distribution of PTMEG was also varied systematically using mixture of various PTMEG. We found that viscosities of the prepolymers increase with increasing polydispersity Index of PTMEG for the same )fn Hardness and hysteresis of polyurethane elastomers increased with increasing polydispersity index of polyols for polyurethane prepolymers, and abrasion resistance was improved.
PTMEG와 TDI를 이용하여 합성한 폴리우레탄 prepolymer에서 thin flim evaporator를 사용하여 미반응 free TDI 함량을 감소시켰으며 free TDI의 함량에 따른 prepolymer와 탄성체의 특성이 조사되었다. Prepolymer의 특성에서 free TDI의 함량이 감소함에 따라 점도는 증가하였고, gel time은 지연되었다. Free TDI의 감량에 따른 PU 탄성체의 특성변화는 hard segment 함량의 변화에 따른 것으로 나타났다. 또한 PTMEG의 분자량분포가 여러 PTMEG를 혼합하여 체계적으로 변화되었다. 같은 수평균 분자량을 가지는 PTMEG의 분자량분포가 넓을수록 prepolymer의 점도는 증가하였다. 또한 폴리올의 분자량분포가 넓을수록 탄성체의 경도와 hysteresis는 증가하였고 내마모성은 향상되었다.
Keywords: polyurethane; TDI; PTMEG; free TDI; Polydispersity index