Article
  • Waste XLPE (Crosslinked-Polyethylene) Recycling
  • Kim MK, Lee YD, Cho JH, Kwack TH, Min TI
  • 폐 가교화 폴리에틸렌의 Recycling 연구
  • 김명기, 이영대, 조주현, 곽태훈, 민태익
Abstract
Crushed crosslinked polyethylene(XLPE) scraps of 1.5∼2.0 cm in size were pulverized. They were separated into two groups having different granule sizes, namely, 1.0∼0.59 mm and 0.59∼0.25 mm in diameter. These granules were, then, blended with injection molding grade high-density polyethylene(HDPE) resin up to 40% by weight, using a banbury type mixer and a single screw extruder. The prepared pellets were examined in terms of processability during injection molding process. Injection molding was possible without a loss in an tnjection cycle-timeeven for a sample blended with XLPE up to 40%. It was found that the impact strength at room temperature increased with the XLPE granules concentration. The impact strength at cryogenic temperature, however, showed a maximum for a blend system with 20% XLPE. We found that XLPE can be recycled as a useful impact modifier to make products with other virgin resins.

가교화 폴리에틸렌은 이제까지 재가공이 어려워서 재활용이 불가능한 재료로 알려져왔다. 본 논문에서는 온수 온돌용 XLPE pipe scrap을 1.5∼2.0cm 이하의 크기로 파쇄한 후 pulverizer로 regrinding하여 sieve shaker로 1∼0.59mm와 0.59∼0.25mm의 두 size로분리하였다. 이를 사출용 grade의 HDPE(High-density polyethylene) resin에 banbury mixer와 single screw extruder로 40%까지 blend한 후, 이들의 가공성과 물성 등을 측정하였다. 그 결과 XLPE를 40%까지 blend하여도 cycle time의 감소없이 사출이 가능하였다. 또한 충격강도가 XLPE 함량이 증가할수록 증가함을 보였으며, 파단점에서의 신율과 밀도 및 인장, 굴곡 modulus 등은 감소함을 알 수 있었다. 특히 저온 충격 특성은 XLPE scrap 20% blend시 virgin HDPE에 비해 높게 나타났다. XLPE는 vergin resin의 impact modifier에 유용한 filler로서 재가공이 가능함을 알 수 있었다.

Keywords:

  • Polymer(Korea) 폴리머
  • Frequency : Bimonthly(odd)
    ISSN 0379-153X(Print)
    ISSN 2234-8077(Online)
    Abbr. Polym. Korea
  • 2022 Impact Factor : 0.4
  • Indexed in SCIE

This Article

  • 1994; 18(2): 240-249

    Published online Mar 25, 1994

  • 10.7317/pk.
  • Received on Nov 30, -0001
  • Revised on Nov 30, -0001
  • Accepted on Nov 30, -0001

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