Article
  • Interaction between Gelatin and Poly(vinyl alcohol)
  • Cho CS, Lee CM, Chae KH, Kim JM
  • Gelatin과 Poly(vinyl alcohol)(PVA)과의 상호작용
  • 조종수, 이찬민, 채규호, 김재문
Abstract
The interaction between gelatin and PVA in aqueous solutions was investigated. Two regions existed in the total coacervation-pH diagram; one was a coacervation regisn consisting of two liquid phases, and the other a non-coacervation region consisting of a homogeneous liquid phase. In the laster it appears that hydrogen bonding between gelatin and PVA occurs. The intensity of coacervation was the strongest at pH, increased with the increase of temperature. It maybe regarded that the coacervation phenomenon is attributed to the hydrogen bonding between the two polymers. We know that the conformational changes of two polymers occurred because of the interaction between them.

수용액상에나 gelatin과 PVA와의 상호작용에 대하여 검토하였다. gelatin과 PVA의 전체혼합 농도와 pH와의 관게를 30℃에서 phase diagram으로 나타내면 액-액상분리 (coacervation)가 일어나는 영역과 상분리가 일어나지 않는 균일용액영역으로 나누어진다. 균일액상분리의 강도는 gelatin의 등전점 분근인 pH5에서 가장 컸고 또한 농도가 짙을수록 강도는 증가 하였으나 온도는 높을수록 강도는 감소하였다. gelatin 수용액과 PVA 수용액 사이에 액-액 상분리가 일어나는 이유는 양 polymer 간에 수소결합으로 인하여 생간다고 생각된다. 상분리가 일어나지 않는 영역에서도 gelatin과 PVA 사이에는 상호작용을 하고 있고 상분리가 일어나는 영역과 같이 gelatin은 PVA에 의하여 PVA는 gelatin에 의하여 각각 구조변화를 일으킴을 알 수 있었다.

  • Polymer(Korea) 폴리머
  • Frequency : Bimonthly(odd)
    ISSN 0379-153X(Print)
    ISSN 2234-8077(Online)
    Abbr. Polym. Korea
  • 2022 Impact Factor : 0.4
  • Indexed in SCIE

This Article

  • 1982; 6(1): 54-59

    Published online Feb 25, 1982