The effect of transesterification on the rheological properties in the melt reactive blending of poly(butylene terephthalate)(PBT) with poly(ethylene terephthalate)(PET) has been studied. The melt viscosity depression in PBT was found in PBT/PET blends due to the intrinsic low melt viscosity of PET compared to PBT. In addition, the thermal degradation in the melt blending and transesterification between two polyesters were considered as other factors for the lowering of the melt viscosity in the blends. In the PBT/PET blends, calcium stearate was less effective than in PBT as a lubricant, however, it accelerated both the thermal degradation and transesterification during melt blending. As a result, further melt viscosity drop was obtained in the reactive melt blending of PBT/PET.
폴리(부틸렌 테레프탈레이트)(PBT)와 폴리(에틸렌 테레프탈레이트)(PET)의 용융 가공시 발생하는 상호에스테르 교환반응이 PBT/PET 블렌드의 유변 물성에 미치는 영향에 대하여 살펴보았다. PBT에 PET를 용융 블렌딩하면 PET의 상대적인 낮은 점도에 의하여 PET의 함량이 증가할수록 PBT의 점도가 감소됨을 알 수 있었으며 이와 함께 용융가공시 발생하는 분자량 감소와 PBT와 PET 상호간에 발생하는 상호에스테르 교환반응에 의하여 추가적인 용융점도 감소가 있음을 확인하였다. 또한 PBT와는 달리 윤활제로 사용한 calcium stearate(CaST)는 PBT/PET 블렌드에서 윤활 작용은 미약한 반면 이들 블렌 드의 열분해에 따른 분자량 감소와 상호에스테르 교환반응을 촉진하여 추가적인 용융점도 감소를 초래함을 알 수 있었다.
Keywords: poly(ethylene terephthalate); poly(butylene terephthalate); rheological property; transesterification