Natural rubber(NR) was blended with liquid polyisoprene rubber (LIR) in order to modify its processability and mechanical properties. Mooney viscosity of the NR/LIR blend was decreased and vulcanization was delayed with increasing LIR content of the blends. After vulcanization, Shore A hardness and rebound properties were decreased with increasing LIR content of the blends. It was found that the value of tanδ in the blends was increased, while glass transition temperatures of the volcanized blends were constant with increasing LIR content of the blends. The decrease of Mooney viscosity with increasing the LIR content of the blends was interpreted to be plasticizing effects of the UR. Delay of the vulcanization with increasing the LIR content of the blends may be due to the decrease of the ingredients of NR which accelerated the curing. Change of mechanical properties of volcanized NR/LIR blends was attributed to the decreased crosslink density of the blends with increasing the LIR content of the blends.
천연 고무(natural rubber:NR)의 가공성과 기계적 물성을 조절하는 방안의 일환으로, NR과 액상 폴리이소프렌 고무(liquid polyisoprene rubber:LIR)의 블렌드를 제조하여 가황 특성과 가황 후 기계적 물성을 조사하였다. LIR 함량이 증가함에 따라 경화전 NR/LIR 블렌드의 Mooney 점도는 감소하고 경화는 느려졌으며, 가황 후 블렌드들의 Shore A 경도와 반발탄성율은 감소를 보였다. 또한 LIR 함량의 증가에 따라 블렌드들의 가황 후 유리전이온도는 일정하지만 고무상태에서 tanδ는 증가를 보였다. LIR 함량에 따른 가황 전 블렌드들의 점도 감소는 LIR의 가소화 효과로 해석하고, 경화 반응의 지연은 블렌드의 NR 중 가황 경화 반응을 촉진시키는 성분이 감소하기 때문인 것으로 볼 수 있었다. 가황 NR/LIR 블렌드의 기계적 물성 변화는 고무 블렌드의 가교밀도 감소에 기인하는 것으로 판단되었다.
Keywords: natural rubber; liquid polyisoprene rubber; Mooney viscosity; vulcanization; crosslink density