Various crosslinked poly(4-vinylpryidines) were prepared according to the method of radical copolymerization of 4-vinypyridine with N,N''-tetramethylenebisacrylamide. The abilities of these crosslinked polymers to bind ethyl orange and propyl orange were investigated at various temperatures in a buffer solution of pH 7. The first binding constants and the thermodynamic parameters were evaluated from the equilibrium binding amounts. The temperatures of maximum binding of these systems were lower than those of Previous systems containing crosslinked Poly(4-vinylpyridines) prepared by using N,N''-methylenebisacrylamide as a crosslinker. The entropy change was increased with the increase in degree of crosslinking. However, the free energy change was not decreased. These results can be accounted for in terms of the crosslinked hole size.
4-비닐피리딘과 N,N''-테트라메틸렌비스아크릴아미드를 라디칼공중합시켜 여러가지 가교도를 가지는 가교 폴리(4-비닐피리딘)을 제조하였다. pH 7의 완충용액을 사용하여 몇가지 온도에서 에틸오렌지와 프로필오렌지에 대한 이들 가교고분자의 결합능을 측정하였다. 이들 평형결합량으로 부터 결합에 대한 일차결합상수 및 열역학파라메타를 구하였다. 이들 결합계는 N,N''-메틸렌비스아크릴아미드를 사용하여 제조한 가교 폴리(4-비닐피리딘)의 결합계(이전 연구의 결합계)보다 최대 결합온도가 낮았다. 가교도 증가에 따라 엔트로피 변화는 증가하였지만 자유에너지 변화는 감소하지 않았다. 이들 결과는 결합에 미치는 가교 hole의 크기로 설명할 수 있다.
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