The blends of polyarylate (PAR) / polycaprolactone(PCL) or PAR / poly(ethylene adipate) (PEA) showed two separate Tg''s, a sign of phase separation, but the partial miscibility viewed from the thermal properties and crystallization behaviors was large. From the morphologies. the compatibilizing effect of PEA in PAR / poly (styrene-co-acrylonitrile) (SAN) blend was observed. The degree of phase separation in PAR / SAN / PEA system was reduced by staying at high temperatures. This phenomenon was thought to be due to the transesterification reaction of PAR and PEA and the improved compatibilizing effect of copolymer obtained from the transesterification reaction. With the transesterification reaction, the PAR-rich phase dissolved into the SAN-rich phase until a homogeneous phase formed, which was more evident at the higher temperature, at the lower PAR / SAN weight ratio, and at the higher content of PEA in the blend.
Polyarylate (PAR)와 polycaprolactone(PCL) 혹은 poly(ethylene adipate) (PEA) 블렌드물은 상분리 거동을 보이나 부분적 상용정도가 큼을 유리전이 온도(T
g), 녹는점(T
m) 등의 열적 성질과 결정화 거동으로 부터 관찰할 수 있었다. 상분리 거동을 보이는 PAR/poly (styrene-co-acrylonitrile) (SAN) 계에 PEA를 첨가하는 경우 가해진 PEA의 상용화 효과를 morphology로 부터 관찰할 수 있었다. PAR/SAN/PEA 계는 270-300℃ 범위에서 열처리하는 경우 상분리 정도가 감소함을 관찰할 수 있었는데, 이는 PAR과 PEA 사이의 transesterification 반응과 반응 생성물의 상용증대 효과에 의하여 PAR-rich상이 SAN-rich 상으로 녹아 들어가면서 균일화함에 의한 것으로 생각되며, 이러한 변화는 반응온도가 높을수록, PAR/SAN비가 작을수록, PEA의 함량이 많을수록 크게 나타났다.
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