Nylon 6-g-poly(ethylene glycol)s were synthesized and characterized in this study. The inherent viscosities of the graft copolymers were ranged from 0.4 to 0.7dl/g in 85% formic acid at 30℃, and the polydispersities of the graft copolymers were ranged 2.5 to 3.0. The effects of the molecular weight and mole ratios of nylon6/PEG and reaction time of grafting on the thermal properties and crystal structure of nylon6-g-PEG copolymers were investigated using differential scanning calorimetry(DSC) and X-ray diffractometer. The melting temperature(T
m) of nylon6 decreased whereas the T
m of PEG increased with increasing molecular weight of PEG, reaction time of grafting and mole ratio of nylon6/PEG. It was found that the grafting of PEG onto nylon6 changes the crystal structure of nylon6, and grafted PEG plays defective roles to the α-crystal of nylon6 for all the graft copolymers regardless of the mol. wt. of PEG or mole ratio of nylon6/ PEG.
Nylon 6-g-poly(ethylene glycol) 그라프트 공중합체를 합성하고 특성을 결정하였다. 얻어진 공중합체의 고유점도는 30℃에서 85% 포름산으로 0.4-0.7dl/g이었으며, 공중합체의 분자량 분포도는 2.5-3.0의 범위를 나타내었다. DSC, X-선 회절 분석으로 nylon-g-PEG 그라프트 공중합체의 열적 성질과 결정구조를 분석하고 이에 대한 PEG 분자량의 영향, nylon6/PEG의 몰비 영향 및 그라프팅 반응시간의 영향등을 조사하였다. PEG의 분자량, 그라프팅 반응시간 및 nylon6/PEG의 몰비가 증가함에 따라 nylon 6의 융점은 감소하고 PEG의 융점은 증가하였다. PEG의 분자량이나 nylon6/PEG의 몰비변화에 관계없이 PEG의 그라프팅은 nylon6의 결정구조에 상당한 영향을 끼쳤는데 그라프팅된 PEG가 nylon6의 α형 결정형성을 억제하는 것으로 나타났다.
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