The thermal properties of poly(ethylene terephthalate) (PET) modified by 1,5-pentanediol(PD) unit or 1,6-hexanediol(HD) unit were studied. Glass transition temperature (T
g), melting temperature(T
m) and crystallization rate near T
m were decreased by the added PD or HD unit, but the crystallization rate near T
g was increased by the added PD or HD unit. The tendency of T
g variation is discussed with Gibbs-Di Margio''s, Pochan''s equation and that of T
m is confirmed to Flory''s equation. Above results show that the PD or HD unit does not crystalline but improves the flexibility of main chain
PET에 제3의 단량체로 PD 혹은 HD unit를 도입한 copolyester를 합성하고 조성을 핵자기 공명 분석으로 확인하였으며 조성에 따른 열적 성질의 변화를 조사하였다. PD 혹은 HD unit의 함량이 증가함에 따라 copolyester의 T
g, T
m은 감소하는 경향을 보였으며, 결정화 속도는 T
m 부근에서는 지연되었으나 T
g 부근에서는 오히려 증가하는 경향을 보였다. 이상의 열적 성질 중에서 T
g의 변화를 Gibbs-Di Margio식 및 Pochan식으로, T
m의 경우는 Flory가 제안한 식으로 살펴보았다. 이 결과 PD 혹은 HD unit가 모두 결정화 할 수 없는 부분으로 작용하나 주쇄를 유연하게 해주는 것으로 판단되었다.
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