The swelling characteristics of isothermally cured phthalic anhydride / maleic acid / propylene glycol resins have been investigated for a wide range of degree of crosslinking(α) The results showed that as the degree of crosslinking increases the content of equilibrium swelling increases nearly linearly with u slope change around α=0.5 in polar solvents such as MEK and EA. But the equilibrium swelling has a maximum value in a nonpolar solvent like benzene. The gel behavior in both types of solvents. however, is similar up to the degree of crosslinking of α=0.8. The critical gel point is revealed to be constant regardless of curing temperature or the type of swelling solvents. The relation between gel fraction and degree of crosslinking implies that gel experiments can be used to characterize the degree of crosslinking. These results are qualitatively interpreted with the liquid -gel-glass cure diagram.
등온 경화된 무수프탈산/밀레산/프로필렌 글리콜 수지의 팽윤특성을 넓은범위의 경화도의 함수로써 조사하였다. 경화도가 증가함에 따라서 평형 팽윤도는 MEK 및 EA 같은 극성용매에서는 경화도 α=0.8 부근에서의 기울기 변화는 있으나 거의 직선적으로 증가하지만 벤젠과 같은 비극성 용매에서는 최대값을 보였다. 그러나 겔거동은 α=0.8부근근까지는 두가지 용때 유형에따라 큰 차이가 없고 겔형성의 임계점은 가교온도나 용매의 종류에 관계없이 일정하였다. 한편, 겔분률과 경화도의 얻어진 관계는 거시적인 경화도 측정법으로 겔실험을 활용할 수 있음을 보여주었다. 위 결과는 경화반응 중에 수반되는 액체-겔-유리 변환도식을 이용하여 정성적으로 해석되었다.
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