Interactions between the PVA and borax were investigated in the presence of gelatin with pH, temperature and concentration of each component as reaction parameters, and the viscosities of the solution were measured to find out the structure of the complex formed as a result of the interaction. And also, the effects of degree of polymerization and saponification of PVA which affect on the interaction of PVA and borax were investigated. In the presence of gelatin, PVA and borax react to form complex only at the presence of base and the effect of temperature is very small within the temperature range investigated(30-50℃). From these results, it may be regarded that PVA interact with borate ion (B(OH)
4-) to form a kind of complexes mono-diol(1:1).
Gelatin존재하에서의 PVA와 붕소와의 상호작용에 관하여 반응시의 pH, 온도 및 각 성분의 농도에 따라 검토하였으며, 상호작용의 결과 형성된 복합체의 조성을 알기위하여 용액의 결도를 측정하였다. 또한 gelatin존재하에서의 PVA/붕소의 상호작용에 미치는 PVA의 평균중합도와 감화도의 영향에 대해서도 검토하였다. Gelatin존재시, PVA와 붕소와는 염기성 영역에서만 반응하여 복합체를 형성하였으며, 온도조건(30∼50℃)에서 온도의 영향은 미세하였다. 결도의 측정결과, gelatin존재시의 PVA와 붕소와는 mono-diol(1:1)형의 복합체가 형성되는 것으로 추정되었다.
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