Article
  • Mechanical Property and Thermal Stability of Epoxy Composites Containing Poly(ether sulfone)
  • Si-Eun Lee, Mi-Seon Park, Euigyung Jeong*, Man Young Lee*, Min-Kyung Lee*, and Young-Seak Lee†
  • 폴리에테르설폰이 도입된 에폭시 복합재의 열 안정성 및 기계적 특성
  • 이시은, 박미선, 정의경, 이만영, 이민경, 이영석
Abstract
Poly(ether sulfone) (PES) embedded diglycidylether of bisphenol-A (DGEBA) epoxy composites were fabricated for improving its mechanical properties and thermal stability. The mechanical properties such as tensile, flexural and impact strength of the composites changed significantly with the introduction of PES. The value of the fracture toughness of this composite also was increased remarkably about 24%. Thermal stability of PES/epoxy composites also improved 12%, which was calculated with integral procedural decomposition temperature (IPDT). From the differential scanning calorimeter (DSC) result, the curing temperature and curing heat decreased according to the increase of PES contents. These were attributed to the good distribution and the formation of the semi-interpenetrating polymer networks(semi-IPNs) composed of the epoxy network and linear PES.

Poly(ether sulfone) (PES)가 첨가된 비스페놀-A 에폭시 복합재가 그 기계적 특성 및 열 안정성을 증진하기위하여 제조되었다. 인장강도, 굽힘강도 및 충격강도 등의 기계적 강도가 PES 함량에 따라 의미있게 변화하였다. 특히 그 파괴인성 값은 약 24%의 정도 크게 향상되었다. 적분 열분해 진행온도를 통하여 계산된 PES/에폭시 복합재의 열 안정성은 PES 미첨가 에폭시와 비교하여 12%의 향상을 보였다. 또한 DSC 분석 결과 PES 함량이 증가함에 따라 경화온도와 경화열이 점점 감소함을 확인하였다. 이러한 현상은 에폭시 수지와 선형 PES가 가교구조(semiinterpenetrating polymer networks; semi-IPNs)를 형성하고 잘 분산되었기 때문으로 판단된다.

Keywords: epoxy; polyether sulfone; mechanical properties; thermal stability; fracture toughness

  • Polymer(Korea) 폴리머
  • Frequency : Bimonthly(odd)
    ISSN 0379-153X(Print)
    ISSN 2234-8077(Online)
    Abbr. Polym. Korea
  • 2022 Impact Factor : 0.4
  • Indexed in SCIE

This Article

  • 2015; 39(3): 426-432

    Published online May 25, 2015

  • 10.7317/pk.2015.39.3.426
  • Received on Aug 27, 2014
  • Revised on Nov 30, -0001
  • Accepted on Oct 5, 2014

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