Article
  • Suspension Polymerization of Thermally Expandable Microcapsules with Core-Shell Structure Using the SPG Emulsification Technique: Influence of Crosslinking Agents and Stabilizers
  • Bu JH, Kim Y, Ha JU, Shim SE
  • SPG 유화법을 사용하여 현탁중합한 코어-쉘 구조를 갖는 열팽창 마이크로캡슐 제조: 가교제 및 안정제의 영향
  • 부지현, 김영선, 하진욱, 심상은
Abstract
With aiming to prepare microcapsules having a particle size of 30-50 μm, thermally expandable capsules with relatively uniform particle sizes consisting of a n-octane/poly(acrylonitrile-co-methyl methacrylate) core/shell structure were synthesized using SPG membrane emulsification and suspension polymerization. Four steric stabilizers and five crosslinking agents were employed. When poly(vinyl alcohol) as a stabilizer was used, the prepared capsules showed a smooth and regular morphology and the liquid hydrocarbon (n-octane) was well encapsulated in the core. When 1,4-butnaediol methacrylate (BDDMA) was used as a crosslinker, the uniform capsules with the average diameter of 36.8 μm were synthesized. The capsules prepared with 0.05 mol% BDDMA showed the best encapsulation efficiency.

30-50 μm의 입도를 갖는 마이크로캡슐을 목표로 poly(acrylonitrile-co-methyl methacrylate)를 쉘로, n-octane을 코어로 하는 코어-쉘 구조의 열팽창 마이크로캡슐을 합성하였다. SPG 멤브레인 유화 후 현탁 중합하여 기존의 현탁 중합대비 균일한 입자를 합성하였다. 또한 네 가지 안정제 및 다섯 가지 가교제의 종류와 함량에 따른 캡슐의 합성을 진행하였다. Poly(vinyl alcohol)을 안정제로 하여 합성한 캡슐의 표면이 매끈하면서도 균일한 형태를 보였으며, 액체 탄화수소가 코어에 캡슐화된 양 또한 우수하였다. 또한 가교제로 1,4-butnaediol methacrylate (BDDMA)를 첨가했을 때 평균입경 36.8 μm의 입자가 균일하게 합성되었다. 또한 BDDMA를 0.05 mol% 함량으로 합성한 입자의 캡슐화 정도가 가장 우수하였다.

Keywords: SPG emulsification; suspension polymerization; microcapsule; crosslinking agent; stabilizer.

  • Polymer(Korea) 폴리머
  • Frequency : Bimonthly(odd)
    ISSN 0379-153X(Print)
    ISSN 2234-8077(Online)
    Abbr. Polym. Korea
  • 2022 Impact Factor : 0.4
  • Indexed in SCIE

This Article

  • 2015; 39(1): 78-87

    Published online Jan 25, 2015

  • 10.7317/pk.
  • Received on May 26, 2014
  • Revised on Nov 30, -0001
  • Accepted on Jul 14, 2014

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