With aiming to prepare microcapsules having a particle size of 30-50 μm, thermally expandable capsules with relatively uniform particle sizes consisting of a n-octane/poly(acrylonitrile-co-methyl methacrylate) core/shell structure were synthesized using SPG membrane emulsification and suspension polymerization. Four steric stabilizers and five crosslinking agents were employed. When poly(vinyl alcohol) as a stabilizer was used, the prepared capsules showed a
smooth and regular morphology and the liquid hydrocarbon (n-octane) was well encapsulated in the core. When 1,4-butnaediol methacrylate (BDDMA) was used as a crosslinker, the uniform capsules with the average diameter of 36.8 μm were synthesized. The capsules prepared with 0.05 mol% BDDMA showed the best encapsulation efficiency.
30-50 μm의 입도를 갖는 마이크로캡슐을 목표로 poly(acrylonitrile-co-methyl methacrylate)를 쉘로, n-octane을 코어로 하는 코어-쉘 구조의 열팽창 마이크로캡슐을 합성하였다. SPG 멤브레인 유화 후 현탁 중합하여 기존의 현탁 중합대비 균일한 입자를 합성하였다. 또한 네 가지 안정제 및 다섯 가지 가교제의 종류와 함량에 따른 캡슐의 합성을 진행하였다. Poly(vinyl alcohol)을 안정제로 하여 합성한 캡슐의 표면이 매끈하면서도 균일한 형태를 보였으며, 액체 탄화수소가 코어에 캡슐화된 양 또한 우수하였다. 또한 가교제로 1,4-butnaediol methacrylate (BDDMA)를 첨가했을 때 평균입경 36.8 μm의 입자가 균일하게 합성되었다. 또한 BDDMA를 0.05 mol% 함량으로 합성한 입자의 캡슐화 정도가 가장 우수하였다.
Keywords: SPG emulsification; suspension polymerization; microcapsule; crosslinking agent; stabilizer.