Article
  • Physical Properties of Polypropylene Foam Blended with Thermally Expandable Microcapsules
  • Ha JU, Jeoung SK, Lee PC, Hwang YJ, Nam BK, Han IS, Kwak SB, Lee JY
  • 열팽창캡슐 적용 발포폴리프로필렌의 물리적 특성 비교
  • 하진욱, 정선경, 이평찬, 황예진, 남병국, 한인수, 곽성복, 이재용
Abstract
Thermally expandable microcapsules (TEMs) can be expanded upon heating since the activation energy of liquid hydrocarbon at the core of the TEMs increased at high temperature. Due to this property, TEMs are widely used in the industry as blowing agents or light-weight fillers. In this article, chemical blowing agent and TEM were used for making polypropylene (PP) foams, and their mechanical properties were compared. Physical properties (tensile strength, impact strength etc.) of PP foams decreased with increasing the amount of blowing agents while weight of specimen decreased. However, PP foam produced with TEMs showed higher impact strength than the one with a chemical blowing agent. In order to figure out the difference of impact strength, the morphology of PP foamed was investigated. Expanding properties of TEM can be controlled by changing core back distance.

열팽창 캡슐은 코어에 위치한 발포가스가 기화온도 이상이 될 경우 캡슐을 팽창시켜 상온상태보다 큰 부피를 지닌 형태를 이루게 되는데 이러한 특성을 이용하여 플라스틱의 발포소재로 적용이 가능하다. 본 연구에서는 자동차 내외장재 용도로 가장 많이 사용되는 폴리프로필렌(polypropylene, PP)을 베이스 원료로 하여 기존 화학발포제와 열팽창 캡슐을 이용하여 PP 폼을 제조하였으며, 제조된 시편의 물리적인 특성을 비교하였다. 화학 발포제와 열팽창 캡슐을 적용하여 제조된 PP 폼은 모두 첨가된 발포제 및 열팽창 캡슐 함량 증가에 따라 시편의 밀도가 감소하였고, 인장강도를 포함한 기계적 물성 또한 감소하였다. 하지만, 열팽창 캡슐을 이용해 제조된 PP 폼의 경우는 화학 발포제를 적용하여 만들어진 시편대비 충격강도 감소량이 크지 않았다. 발포제 종류별로 상이한 물리적 특성을 분석하기 위하여 PP 폼의 매트릭스를 분석하였으며, 다른 형상의 모폴로지를 관찰하였다.

Keywords: polypropylene; thermally expandable microcapsule; foaming; chemical blowing agent; mechanical properties; core back.

  • Polymer(Korea) 폴리머
  • Frequency : Bimonthly(odd)
    ISSN 0379-153X(Print)
    ISSN 2234-8077(Online)
    Abbr. Polym. Korea
  • 2023 Impact Factor : 0.4
  • Indexed in SCIE

This Article

  • 2015; 39(1): 64-70

    Published online Jan 25, 2015

  • 10.7317/pk.
  • Received on May 20, 2014
  • Revised on Nov 30, -0001
  • Accepted on Jun 27, 2014

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