Article
  • Effect of pH-Sensitive P(MAA-co-PEGMA) Hydrogels on Release and Stability of Albumin
  • Yang J, Kim B
  • pH 감응성 P(MAA-co-PEGMA) 수화젤이 알부민의 방출과 안정성에 미치는 영향
  • 양주승, 김범상
Abstract
pH-sensitive P(MAA-co-PEGMA) hydrogel particles were prepared and their feasibility as smart delivery carriers for cosmetic ingredients was evaluated. P(MAA-co-PEGMA) hydrogel particles having an average size of approx. 2 μm were synthesized via dispersion photopolymerization. There was a drastic change in the swelling ratio of P(MAAco-PEGMA) particles at a pH of around 5 due to the ionization of MAA in the hydrogel and as the amount of MAA in the hydrogel increased, the swelling ratio increased at a pH above 5. The P(MAA-co-PEGMA) hydrogel particles showed a pH-sensitive release behavior. Thus, at pH 4 almost none of the albumin permeated through the skin while at pH 6 relatively high skin permeability was obtained. The albumin loaded in the P(MAA-co-PEGMA) hydrogel particles was hardly degraded in the presence of pepsin and its stability was maintained.

본 연구에서는 pH 감응성 수화젤 입자를 이용하여 외부환경에 불안정한 활성물질을 화장품 제형 내에서는 안정하게 보존하고, 피부에 도포 시 빠른 방출로 피부에 흡수될 수 있는 지능형 전달시스템의 구현 가능성을 확인하기 위하여, 분산광중합을 이용하여 pH 감응성을 가지는 P(MAA-co-PEGMA) 수화젤 입자를 평균 크기 약 2 μm의 구형 입자로 합성하였다. 합성된 P(MAA-co-PEGMA) 수화젤 입자는 수화젤의 MAA에 존재하는 카르복시기의 이온화에 의하여 pH 5를 전후로 한 급격한 팽윤비의 변화를 보여주었다. pH에 따른 수화젤 내부에 탑재된 알부민의 방출 및 피부투과 실험결과, P(MAA-co-PEGMA) 수화젤 입자는 pH 4.0에서는 소량의 알부민이 방출되어 피부투과가 거의 일어나지 않은 반면, pH 6.0에서는 초기부터 다량의 알부민이 방출되어 상대적으로 높은 피부투과율을 나타내었다. 펩신을 이용한 알부민의 안정성 실험결과, P(MAA-co-PEGMA) 수화젤은 내부에 탑재된 알부민을 외부환경으로부터 보호하여 알부민의 안정성을 유지시켜 주었다.

Keywords: pH-sensitive; hydrogel particles; albumin stability; smart delivery system; skin permeability.

  • Polymer(Korea) 폴리머
  • Frequency : Bimonthly(odd)
    ISSN 0379-153X(Print)
    ISSN 2234-8077(Online)
    Abbr. Polym. Korea
  • 2023 Impact Factor : 0.4
  • Indexed in SCIE

This Article

  • 2013; 37(3): 262-268

    Published online May 25, 2013

  • 10.7317/pk.
  • Received on Aug 7, 2012
  • Revised on Nov 30, -0001
  • Accepted on Dec 24, 2012

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