Article
  • Effect of Phenolic Antioxidants System on Yellowing of Amorphous Poly-α-olefin
  • Kim SY, Kim HG, Park SC, Min KE
  • 페놀계 산화방지제에 의한 비결정성 올레핀 수지의 황변 거동
  • 김시용, 김호겸, 박상철, 민경은
Abstract
Phenolic antioxidants are effective stabilizers that provide excellent long-term heat stability by preventing thermo-oxidative degradation during processing and service life. However, under a selected set of circumstances, certain types of phenolics have been susceptible to discoloration due to prolonged storage in an environment containing oxides of nitrogen. It is investigated that the effect of addition of secondary antioxidant and chemical structure of primary antioxidant on discoloration of amorphous poly-α-olefin (APAO), which is especially prone to be decomposed in high processing temperature. From the result, it is concluded that a higher level of steric hindrance of phenolic antioxidant provided by long alkyl chain allows a more enhanced synergic effect with secondary antioxidant.

페놀계 산화방지제는 가공 및 사용 시 열분해를 방지함으로써 뛰어난 열 안정성을 제공하는 대표적인 1차 산화방지제이다. 그러나 NOx 가스를 포함한 특정 환경에 의해 황변이 일어나기 쉽기 때문에 2차 산화방지제를 추가로 도입하여 시너지효과를 기대하는 경우가 많다. 열에 취약한 비결정성 폴리알파올레핀 수지(APAO)에 여러 가지 페놀계 1차 및 2차 산화방지제를 도입하여 황변 여부를 조사한 결과 2차 산화방지제의 함량이 증가할수록 황변이 줄어들었으며 BHT와 같은 단순 구조의 폐놀계 산화방지제보다 긴 알킬 사슬을 도입시켜 입체장애효과를 증대시킨 산화방지제가 2차 산화방지제와의 시너지 효과가 더 큰 것으로 확인되었다.

Keywords: antioxidant; polyolefins; discoloration; NOx; thermal stability.

  • Polymer(Korea) 폴리머
  • Frequency : Bimonthly(odd)
    ISSN 0379-153X(Print)
    ISSN 2234-8077(Online)
    Abbr. Polym. Korea
  • 2023 Impact Factor : 0.4
  • Indexed in SCIE

This Article

  • 2013; 37(2): 156-161

    Published online Mar 25, 2013

  • 10.7317/pk.
  • Received on Sep 12, 2012
  • Revised on Nov 30, -0001
  • Accepted on Nov 1, 2012

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