Eui Jung Lee*,**,† , Hye-lim Hwang*, Min woo Jeong*, Joo-young Oh*, Sun-gyoo Park*, and Sung Kwon Hong**,†
*Cosmetics R&D Center, Research Park, LG Household & Healthcare Ltd., Daejeon 34114, Korea
**Department of Polymer Science and Engineering, Chungnam National University, Daejeon 34134, Korea
*엘지생활건강 기술연구원 화장품 연구소, **충남대학교 고분자공학과
The objective of this work was to make emulsion with starch for natural cosmetics. For the cosmetic product with the high portions of natural grade ingredients, we could not use chemical stabilizers. Thereby, we investigated the effects of the amphiphilic starch and its stabilization for liposome emulsion. In this study, we conducted a starch crystallinity study to find the effect of gelatinization and retrogradation of amphiphilic starch with various types of gums using XRD, DSC and Cryo-FE-SEM techniques. To the best of our knowledge, there has been no report on the stabilization of liposome emulsion for cosmetics with native starch.
본 연구는 전분을 함유한 천연 화장품 에멀젼 제조를 위해 수행되었다. 천연 원료의 성분비가 높은 화장품을 제조하기 위해서 일반적으로 활용되고 있는 제형 안정화에 용이한 화학적 안정화제는 사용할 수 없었다. 따라서 우리는 양친매성 전분이 리포좀 에멀젼에 미치는 영향 및 안정화에 관해 조사했다. 양친매성 전분의 호화와 노화에 영향을 주는 요인을 찾기 위해, 여러 종류의 검들과 혼용 시 전분 결정화 연구를 XRD, DSC와 Cryo-FE-SEM 분석을 통하여 수행했다. 화학적으로 가공되지 않은 전분을 가지고도 화장품에서 리포좀 에멀젼 안정화 제형을 만들 수 있었다.
Keywords: starch crystallinity, gelatinization, gum, liposome, emulsion stability
2018; 42(2): 223-229
Published online Mar 25, 2018
*Cosmetics R&D Center, Research Park, LG Household & Healthcare Ltd., Daejeon 34114, Korea
**Department of Polymer Science and Engineering, Chungnam National University, Daejeon 34134, Korea