In this study, the hydrogels composed of polyvinylpyrrolidone (PVP), κ-carrageenan (κC), and
1,2-hexanediol (HD) were prepared by γ-ray irradiation. The radiation dose was 25 kGy and the concentration of κC was 3 wt%. The physical properties of the hydrogels were investigated as a function of the concentrations of PVP and HD. The gel content and the tensile strength increased with increasing PVP concentration due to the crosslinking between the pyrrolidone molecules and decreased with increasing HD concentration. The degree of swelling was inversely proportional to the gel content because the highly crosslinked hydrogels had a tighter structure, hence reducing their water absorption. The antibacterial tests indicated that the hydrogels containing HD had antibacterial activity.
본 연구에서는 생체 적합성이 우수한 합성고분자 폴리비닐피롤리돈(PVP)과 천연고분자 카파-카라기난(κC), 1,2-헥산디올(HD)을 혼합하여 감마선 조사에 의한 방사선 가교로 하이드로젤을 제조하였다. 방사선 조사량은 25 kGy, κC의 농도는 3 wt%로 고정하였다. 이렇게 제조된 하이드로젤의 PVP, HD의 농도에 따른 물리적 특성을 관찰하였다. PVP의 농도가 증가할수록 피롤리돈 분자 사이의 가교반응으로 젤화율과 인장강도는 증가하였고, 팽윤도는 감소하였다. 반면에 HD의 농도가 증가할수록 젤화율과 인장강도는 감소하였으며, 팽윤도는 증가하였다. 항균성 실험을 통해 HD를 함유한 하이드로젤에서 항곰팡이성 활성이 관찰되었다.
Keywords: hydrogel; γ-ray; polyvinylpyrrolidone; κ-carrageenan,1,2-hexanediol