Article
  • Preparation of Waterborne Polyurethanes Containing Polycarbonate Component and Their Applications to the Impregnation Finishing for Artificial Leathers
  • Lee KW, Ko JH, Shim JY, Kim YH
  • 폴리카보네이트 성분을 포함하는 수분산 폴리우레탄의 제조와 인공피혁 함침가공에의 응용
  • 이경우, 고재훈, 심재윤, 김영호
Abstract
Waterborne polyurethanes (WPUs) based on isophorone diisocyanate and mixed polyols of poly(tetramethylene glycol) (PTMG)/polycarbonate diol (PCD) were synthesized. The variation of mechanical and dyeing properties and alkali resistance of the WPU films were analyzed according to the polycarbonate (PC) content. The tensile strength of the films increased and the elongation at break decreased with the PC content in the WPU film. The incorporation of PC component in the WPU film did not affect the alkaline hydrolysis behavior. The synthesized WPU solutions were used as impregnating resins for the production of PET artificial leathers. The prepared WPU resins showed the good color fastness to washing, rubbing, and light of the artificial leather fabrics. The improvement of the properties became greater with the PC content in the WPU resin.

Isophorone diisocyanate(IPDI)를 이소시아네이트 화합물로 사용하고, poly(tetramethylene glycol) (PTMG)과 polycarbonate diol(PCD)을 혼합한 폴리올을 사용하여 선형 수분산성 폴리우레탄(WPU)을 합성하고, 이들을 필름으로 캐스팅하여 폴리카보네이트(PC) 함량 변화에 따른 기계적 특성과 염색성, 내알칼리성 변화를 분석하였다. WPU 필름에 PC 성분의 함량이 증가함에 따라 인장강도는 증가하고 파단신도는 감소하였으며, 분산염료에 대한 겉보기 염착량이 감소하였지만, 내알칼리성은 영향이 없었다. 합성한 WPU 용액을 PET 섬유 인공피혁용 함침가공제로 사용한 결과, PTMG 만을 폴리올로 사용한 WPU 수지로 처리한 경우보다 인공피혁의 마찰견뢰도, 일광견뢰도, 내세탁성 등 염색견뢰도를 크게 증가시킬 수 있었다.

Keywords: waterborne polyurethane; polycarbonate diol; impregnation; artificial leather; color fastness.

  • Polymer(Korea) 폴리머
  • Frequency : Bimonthly(odd)
    ISSN 0379-153X(Print)
    ISSN 2234-8077(Online)
    Abbr. Polym. Korea
  • 2022 Impact Factor : 0.4
  • Indexed in SCIE

This Article

  • 2009; 33(2): 175-182

    Published online Mar 25, 2009

  • 10.7317/pk.
  • Received on Nov 24, 2008
  • Revised on Nov 30, -0001
  • Accepted on Jan 14, 2009

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