Polyurethane (PU)/nylon 6 blends were prepared by melt blending with Haake Rheomix at 250 ℃. The compositions of PU/nylon 6 blends were 10/90, 20/80, 30/70, 40/60, and 50/50 (wt%). The effects of PU contents and blending time on the crystal structure, tan δ, the tensile properties, and the impact behavior were investigated by means of WAXD and DMA, etc. The crystalline diffraction peaks are broadened, and their intensities are reduced with increasing PU contents and blending time. The glass transition temperature, the tensile strength, and the tensile modulus of the blends are also decreased and the elongation at break is increased. The influence of PU content on the crystal structure, tan δ, and the tensile properties of PU/nylon 6 blends is more significant than that of blending time. The impact strength of PU/nylon 6 (10/90 wt%) blends measured at 20 and -35 ℃ could be greatly improved.
나일론 6의 상온 및 저온에서의 내충격성을 개선할 목적으로 폴리우레탄 (PU)/나일론 6 용융블렌드를 Haake Rheomix를 사용해 제조한 후 PU 함량 (10, 20, 30, 40, 50 wt%) 및 블렌딩 시간 (5, 10, 15, 20분)에 따른 결정구조, 동역학적 특성, 인장특성 및 충격거동을 WAXD, DMA, UTM 및 notched Izod 충격시험기 등을 이용하여 조사하였다. PU 함량 및 블렌딩 시간이 증가할수록 블렌드의 결정회절피크의 형태는 넓어지고 회절피크의 강도는 감소하였다. 블렌드의 유리전이온도, 인장강도, 인장탄성률도 감소하였으며, 신도는 증가하였다. 또한 PU 함량이 블렌딩 시간보다 결정구조, 동역학적 특성 (tan δ) 및 인장특성 등에 더 큰 영향을 미침을 알 수 있었다. PU/나일론 6 (10/90 wt%) 블렌드는 상온 (20 ℃) 및 저온 (-35 ℃)에서의 충격강도가 크게 향상될 수 있음을 확인하였다.
Keywords: polyurethane (PU); nylon 6; melt blending; tensile properties; impact strength