The deformation and coalescence behaviors of immiscible LDPE/PS blends (86.5/13.5 vol%) prepared by internal mixer were studied using rheometer and scanning electron microscope. The fine droplets coagulated at initial stage of mixing, and deformed fiber at large strain. The critical capillary number was calculated according to the empirical equation of De Bruijn and it was 0.96, the local capillary number was 3.867. The polymer blends were annealed at 200 ℃ for various time to investigate morphological change of polymer blends. The maximum size of droplet after annealing at 200 ℃ was found at γ = 1798, and there was destruction of the morphology at 15 minutes of annealing time. The viscosity of matrix was critical to determine a coalescence of droplet.
비상용성 LDPE/PS 블렌드계 (86.5/13.5 vol%)를 내부 혼합기를 사용하여 만들었고 레오미터 (rheometer)와 scanning electron microscope (SEM)으로 분산상인 droplet들의 변형과 합체 (coalescence)거동에 대하여 살펴보았다. 혼합 초기에 일정한 크기의 droplet들이 서로 뭉쳐졌고 큰 변형 하에서 실모양 (thread-like)을 나타냈다. 본 실험에 사용한 LDPE/PS 블렌드계의 critical capillary number를 De Bruijn의 실험식으로 계산한 결과 0.96이었고 local capillary number는 3.867이었다. 또한 블렌드 시편을 200 ℃에서 다양한 시간으로 서냉한 후 서냉 시간에 따른 형태의 변화를 관찰하였다. 200 ℃에서 γ =1789일 때 최대 크기의 droplet이 관찰되었고 특히 서냉 시간이 15분일 때 형태의 파괴 (break-up)가 일어났다. Droplet의 합체에 결정적인 영향을 미치는 것은 기질의 점도이다.
Keywords: coalescence of droplets; immiscible blend; capillary number