Article
  • Synthesis and Properties of Poly(acrylamide)-Gelatin Interpenetrating Polymer Networks
  • Shin HS, Kim SY, Lee KH, Kim SJ, Lee YM
  • Poly(acrylamide)-Gelatin 상호침투가교 고분자의 합성과 물성
  • 신흥수, 김소연, 이광현, 김선정, 이영무
Abstract
The interpenetrating polymer networks(IPN) composed of poly(acrylamide) and gelatin were synthesized by sequential method. That is, acrylamide monomer was polymerized and crosslinked with redox initiation, followed by the crosslinking of gelatin by using UV irradiation. We investigated their structure, swelling behavior, thermal property and mechanical strength. Swelling ratios of all PAAm-gelatin IPN hydrogels were relatively high, and their equilibrium water contents increased as the amount of crosslinking agents in the feed decreased and the content of PAAm increased. Gelatin within the IPN gels affected the decrease of elastic properties of IPN gels. From the heat conservation tests, IPN gels were considered to being applied to cold or hot pack around the sprained legs.

Poly(acrylamide)(PAAm)와 젤라틴으로 이루어진 상호침투가교 고분자 겔을 합성하여 이의 구조를 분석하고 팽윤 거동, 열적 특성, 기계적인 강도 그리고 열 보존력 등을 고찰하였다. Methylenebisacrylamide를 가교제로 사용하고 산화환원 개시반응에 의하여 가교된 AAm사슬을 얻어내었으며, UV조사에 의해 젤라틴 부분이 가교되어 3차원적인 IPN구조를 형성하였다. 합성된 IPN겔들은 모두 80% 이상의 높은 함수율을 나타내었고 가교제의 양이 감소하고 IPN내의 PAAm의 함량이 증가할수록 팽윤도가 증가하였다. 함수율 70%인 IPN겔의 기계적 강도 측정결과, IPN내의 젤라틴의 함량이 증가할수록 겔의 신율은 감소하였다. TGA를 이용하여 열적 특성을 조사한 결과, 젤라틴 함량이 많을수록 초기분해가 낮은 온도로 전이되었다. 열 보존력 측정실험에서 합성된 PAAm-젤라틴 겔은 기계적 강도를 유지하면서 높은 함수율에 의한 열 보존효과가 우수함을 알 수 있었다.

Keywords: poly(acrylamide); gelatin; interpenetrating polymer network(IPN); hydrogel; equilibrium water content

  • Polymer(Korea) 폴리머
  • Frequency : Bimonthly(odd)
    ISSN 0379-153X(Print)
    ISSN 2234-8077(Online)
    Abbr. Polym. Korea
  • 2023 Impact Factor : 0.4
  • Indexed in SCIE

This Article

  • 1998; 22(5): 683-690

    Published online Sep 25, 1998

  • 10.7317/pk.
  • Received on Nov 30, -0001
  • Revised on Nov 30, -0001
  • Accepted on Nov 30, -0001

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