Article
  • Poly(4-vinyl pyridine)/Vinyl Acetate-Vinyl Alcohol Copolymer Blends : 1. Infrared Spectroscopic Studies of Hydrogen Bond Formation
  • Lee JY, Lee H, Choi DH
  • 폴리(4-비닐피리딘)/비닐아세테이트-비닐알코올 공중합체 블렌드 : 1.적외선 분광분석에 의한 수소결합 형성에 관한 연구
  • 이준열, 이혁, 최동훈
Abstract
Miscibility of blends of poly(4-vinyl pyridine) (P4VP) with vinyl acetate-vinyl alcohol(VAc-VAL) copolymers of different compositions has been investigated. Differential scanning calorimetry (DSC) results indicate that P4VP is miscible with VAc-VAL copolymers containing more than 30 mole% VAL. Fourier transform infrared(FTIR) analysis of the miscible blends of P4VP with VAc-VAL copolymers reveal the existence of intermolecular hydrogen bonding interactions between hydroxyl groups and vinyl pyridines. High temperature infrared spectroscopic analysis of VAc-VAL copolymers and P4VP/VAc-VAL blends indicate that there are at least three competing processes for hydrogen bonding to the hydroxyl groups in the blends : hydroxyl-hydroxyl. hydorxyl-carbonyl. and hydroxyl-pyridine associations. : hydroxyl-hydroxyl. hydorxyl-carbonyl. and hydroxyl-pyridine associations.

폴리(4-비닐피리딘) (P4VP)과 공중합체 조성이 다른 비닐아세테이트-비닐알코올(VAc-VAL)공중합체 블렌드의 상용성을 조사하였다. 블렌드 시료의 시차 주사 열분석(DSC) 결과 P4VP는 VAL의 조성이 30mole% 이상 함유된 VAc-VAL 공중합체들과 상용성이 있음이 확인되었다. 상용성 P4VP/VAc-VAL 공중합체 블렌드의 푸리에 변환 적외선(FTIR) 분석 결과 히드록실기와 비닐피리딘 사이에 분자간 수소결합이 형성됨을 확인하였다. VAc-VAL 공중합체 및 P4VP/VAc-VAL 공중합체 블렌드에 대한 온도 변화에 따른 FTIR 분석결과 P4VP/VAc-VAL 공중합체 블렌드에는 히드록실기-히드록실기, 히드록실기-카르보닐기, 히드록실기-피리딘기 사이에 형성되는 수소결합 등 최소한 3종 이상의 다양한 수소결합이 경쟁적으로 형성됨이 확인되었다.

Keywords: miscible blends; poly(4-vinyl pyridine); vinyl acetate-vinyl alcohol copolymers; hydrogen bonding

  • Polymer(Korea) 폴리머
  • Frequency : Bimonthly(odd)
    ISSN 0379-153X(Print)
    ISSN 2234-8077(Online)
    Abbr. Polym. Korea
  • 2022 Impact Factor : 0.4
  • Indexed in SCIE

This Article

  • 1998; 22(3): 501-510

    Published online May 25, 1998

  • 10.7317/pk.
  • Received on Nov 30, -0001
  • Revised on Nov 30, -0001
  • Accepted on Nov 30, -0001

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