Article
  • Synthesis and Thermal Properties of Aliphatic Copolyesters of L-Lactic Acid
  • Cho JH, Cheng Y, Noh I, Kim C, Kim SH, Kim YH
  • L-락트산의 지방족 에스테르 공중합체 제조 및 열적 성질
  • 조준형, 장영규, 노익삼, 김철희, 김수현, 김영하
Abstract
The copolyesters of L-lactic acrid were prepared by direct condensation of two combinations of monolrlers based on L-lactic acid/ethylene glycol/adipic acid and L-lactic acid/1,4-butanediol/succinic acid. The linear copolyesters obstained by condensation generally yield low mo1ec141ar weights of less than 30000. Addition of a polyol such as pentaerythritol produced multibranched copolyesters whose molecular weights were remarkably increased upto about 50000. The glass transition temperatures of the linear and multibranched copolyesters were in the range of -17∼43 ℃ and 10∼23 ℃, respectively, and which are lower than that of linear poly(L-lactic acid). Initial thermal decomposition temperatures (2% weight loss) of the linear and multibranched copolyesters were in the range of 205∼272 ℃ and 194∼228 ℃, respectlvely, which are higher than that of linear poly (L-lacttc acrid), 168 ℃.

L-락트산/에틸렌글리콜/아디프산, L-락트산/부탄디촐/숙신산 조합의 L-락트산 지방족에스테르 공중합체를 집접 축중합의 방법으로 제조하여 그에 따른 물성을 조사하였다. 축중합으로 제조된 직쇄형 에스테르 공중합체는 일반적으로 분자량이 크지 않으므로 다가알코올인 penta-erythritol을 첨가하여 다분지형 공중합찹체를 제조함으로써 분자량 상승 효과를 얻을 수 있었다. 유리전이온도(Tg)는 L-락트산의 단일 중합체인 경우 58 ℃인 반면 직쇄형 공중합체는 단량체의 조성비에 따라 -17∼43 ℃의 범위를 갖고 다분지형 공중합체 역시 10∼23 ℃로 L-락트산 단일 중합체보자 낮은 온도 범위를 갖는다. 초기 열분해온도(Td)는 공중합체의 단량체 조성비에 따라 직쇄형인 경우, 187 ℃의 폴리락트산보다 높은 205∼272 ℃의 범위에서 관찰되었으며 다분지형인 경우에서는 168 ℃의L-락트산 단일 중합체초다 높은 194∼228 ℃의 범위로 나타나 폴리락트산보다 향상된 열적 안정성을 나타내었다.

Keywords: Poly(L-lactic acid); comdensation; copolyester; pentaerythritol; themal property

  • Polymer(Korea) 폴리머
  • Frequency : Bimonthly(odd)
    ISSN 0379-153X(Print)
    ISSN 2234-8077(Online)
    Abbr. Polym. Korea
  • 2022 Impact Factor : 0.4
  • Indexed in SCIE

This Article

  • 1997; 21(6): 879-884

    Published online Nov 25, 1997

  • 10.7317/pk.
  • Received on Nov 30, -0001
  • Revised on Nov 30, -0001
  • Accepted on Nov 30, -0001

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